Een bijzondere, spannende tijd breekt aan...

Niet vergeten

Als je zwanger bent moet je een aantal zaken regelen voordat je kindje ter wereld komt. Wij hebben ze op een rijtje gezet.

Kraamzorg
Je kunt zelf kiezen voor een kraamzorgbureau. Het is verstandig om dit voor de 16de week te doen. In de regio Zwolle kun je terecht bij De Kraamvogel , Monique Boer, Kraamzorggroep Zwolle of Naviva Kraamzorg .

Werk en verlof
Het is belangrijk dat je op jouw werk vertelt dat je zwanger bent. Zeker als jouw werkomstandigheden om (tijdelijke) aanpassingen vragen. Wettelijk gezien moet je minimaal drie weken voor de gewenste ingangsdatum van je zwangerschapsverlof je werkgever inlichten. Bij ons kun je een zwangerschapsverklaring krijgen.

Vanaf zes weken voor de uitgerekende datum kun je met zwangerschapsverlof gaan. Je kunt nog twee weken langer wachten, tot 4 weken voor de uitgerekende datum, maar langer niet. Na de geboorte van je kindje heb je altijd recht op minstens tien weken bevallingsverlof, ook als de baby later geboren wordt dan verwacht.

Zorgverzekeraar
Laat je zorgverzekeraar weten dat je zwanger bent. Er zijn een aantal verzekeraars die kraamzorg voor je regelen, maar waarbij je wel je voorkeur kunt aangeven. Meestal krijgt je een kraampakket van jouw verzekeraar. Als je die niet krijgt moet je er zelf één samenstellen.

Naamkeuze
Je hebt het recht om bij jouw eerste kindje te kiezen welke achternaam het moet krijgen; die van jou of die van de vader.

Erkenning
Erkenning is het juridisch vastleggen wie de vader van het kindje is. Als je niet getrouwd bent, moet de vader ruim voor de bevalling het kindje erkennen bij de gemeente. Zorg ervoor dat dit op tijd gebeurd; de akte moet namelijk in bijzijn van jou opgemaakt worden. Jullie kunnen hiervoor terecht bij de Burgerlijke Stand.

Kinderopvang
Denk alvast na hoe het kindje in de toekomst eventueel opgevangen moet worden als jij weer aan het werk gaat.

Zwanger? We ontmoeten je graag in onze praktijk!

Afspraak maken