Een bijzondere, spannende tijd breekt aan...

De eerste controles

De eerste twee afspraken duren wat langer dan de reguliere controles.  De 1e afspraken zijn wat uitvoeriger, omdat we je medische gegevens navragen en we je veel informatie zullen geven.   Naarmate de zwangerschap vordert kom je steeds vaker op bezoek. In het begin eens om de 4 of 5 weken, aan het einde van je zwangerschap elke week.

Rond week 8

Wanneer je voor het eerst bij één van ons op bezoek bent, vragen wij je naar de eerste dag van je laatste menstruatie, of je een regelmatige cyclus hebt en wanneer de zwangerschapstest voor de eerste keer positief was.

Vervolgens maken we een echo en kunnen we je vertellen of het goed gaat met de zwangerschap (vitaliteits- echo). We weten dan ook  hoe ver je ongeveer zwanger bent. Deze echo is normaal gesproken uitwendig en daarvoor heb je een volle blaas nodig. Probeer het 1 uur op te houden. Soms is het nodig om een  vaginale (inwendige) echo te maken. De kans hierop is wat groter als de zwangerschap nog pril is of als je wat steviger bent.

Tijdens die eerste controle zullen we ook met jou (jullie) de mogelijkheden van prenatale screening bespreken.

Wij vragen je om de volgende zaken mee te nemen naar de eerste controle:

  • Verzekeringspas
  • Legitimatiebewijs

Rond week 11

Tijdens de tweede controle maken we een termijn-echo. Dat helpt ons om een uitgerekende datum vast te stellen.

We praten dan ook uitgebreid over je medische achtergrond en over eventuele eerdere zwangerschappen. Daarbij stellen we ook vragen over eventuele miskramen of abortussen. We bespreken of er aandoeningen of erfelijke afwijkingen aanwezig zijn in jouw familie of die van de vader.

We nemen bloed bij je af of je krijgt van ons formulieren mee om bloed te laten prikken in het ziekenhuis. Het bloed wordt onderzocht op de bloedgroep, de rhesusfactor, irregulaire antistoffen, Lues (syfilis), HIV, hepatitis B en het Hb (ijzergehalte). Daarnaast meten we de bloeddruk.

Alle gegevens noteren we in jouw zwangerschapsdossier (zwangerschapskaart). Dit gaat digitaal; Je hebt altijd toegang tot je dossier met de app. Ook handig voor wanneer je op vakantie gaat.

Zwanger? We ontmoeten je graag in onze praktijk!

Afspraak maken