Borstvoeding

Waarom is borstvoeding zo belangrijk?
Borstvoeding bevordert een gezonde groei en ontwikkeling van het kind en heeft veel voordelen voor je kind in vergelijking met kunstvoeding.
Moedermelk is licht verteerbaar en zit vol unieke voedingsstoffen die gemakkelijk worden opgenomen.
Het versterkt daarnaast de immunologische afweer van je baby en vermindert het risico op het krijgen van een aantal ziekten (waaronder maagdarminfecties, middenoorontsteking, overgewicht, hoge bloeddruk, astma en allergie├źn). Borstgevoede kinderen zijn bovendien minder vaak en minder ernstig ziek en ziekenhuisopnames komen minder vaak voor dan bij kinderen die kunstvoeding krijgen. Verder is de kans op wiegendood bij borstgevoede kinderen kleiner.
Het zuigen aan de borst draagt ook bij aan een goede kaakontwikkeling. Dit is later van belang bij het leren praten van je kind.

Voor de moeder is borstvoeding geven ook gezond. Zo herstelt je lichaam na de bevalling sneller en is het risico op borstkanker minder groot.

Ondersteuning bij borstvoeding
Zoals eerder gezegd ondersteunen wij je, samen met de kraamverzorgende, bij de borstvoeding. Direct na de bevalling doen we ons best om jou in het eerste uur niet van de baby te scheiden en te helpen bij het eerste keer aanleggen. Tijdens de kraamvisites kijken we als het lukt een keer mee tijdens het voeden.
Vaak is het nodig om tijdelijk te borstvoeding extra te stimuleren door middel van een borstkolf. Dit betekent niet dat je borstvoeding niet lukt, maar dat het wat extra stimulatie nodig heeft om problemen te voorkomen!
Eventueel kan de hulp van een lactatiekundige worden ingeroepen.

Medicijngebruik, roken en alcohol tijdens de borstvoeding

Soms is het niet mogelijk om borstvoeding te geven, omdat je zelf medicijnen gebruikt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bepaalde soorten antidepressiva. Vraag dit na bij je behandelend arts of bij ons. Mogelijk is het een optie om van medicatie te veranderen; ook dit kun je navragen bij je behandelend arts.

Roken, alcohol en drugs worden tijdens de borstvoedingsperiode afgeraden, omdat de schadelijke stoffen in de moedermelk komen.
Belangrijk om te weten is dat als je toch rookt en/of wilt drinken na de bevalling het alsnog verstandiger is om borstvoeding te geven dan kunstvoeding.

Zwanger? We ontmoeten je graag in onze praktijk!

Afspraak maken