Afwachten of curettage

Het kan zijn dat bij een echo een ‘missed abortion’ is geconstateerd: je lichaam houdt de zwangerschap nog intact zonder dat er bloedverlies of buikpijn optreedt. Ook kan het zijn dat je wel bloedverlies hebt (gehad), maar dat nog niet alles uit je baarmoeder weg is. In dat geval zijn er twee opties: afwachten of een curettage.

Afwachten
Veel vrouwen geven er de voorkeur aan om het verloop van de miskraam af te wachten. Over het algemeen wordt het vruchtje binnen 2 weken na het begin van de bloeding afgestoten. Soms kan het ook weken duren voordat een miskraam in gang komt. Medisch gezien is er geen reden om snel in te grijpen en kun je dus gerust afwachten. Psychisch kan dit soms wel zwaar worden. Vaak spreken we met je af hoe lang we afwachten en wat we daarna gaan doen.
Afwachten heeft de voorkeur als je kijkt naar het verwerken van de miskraam.

Curettage
Sommige vrouwen vinden het moeilijk om lang af te wachten. Dat kan verschillende redenen hebben, zowel praktisch als emotioneel, maar ook aanhoudend of ruim bloedverlies kan een reden voor een curettage zijn.
Bij een curettage wordt de baarmoeder met een dun slangetje via de vagina leeggezogen of met een schrapertje schoongemaakt. Dit gebeurt onder een lichte narcose.
Als alle weefselresten verwijderd zijn houdt de bloeding na een paar dagen op.

Aan beide opties zitten voor- en nadelen. We proberen samen met jou te komen tot een juiste beslissing voor jouw situatie.

Zwanger? We ontmoeten je graag in onze praktijk!

Afspraak maken