Als het gaat beginnen...

Thuis of in het ziekenhuis

Als jouw zwangerschap zonder problemen verloopt, mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch). Je kunt er rustig over nadenken; zelfs tijdens de bevalling kun je nog van gedachten veranderen.

Het belangrijkste is dat jij je prettig en veilig voelt op de plek waar je kindje geboren gaat worden.

Thuis

In je eigen omgeving voelt het vertrouwd. Dat kan een positieve uitwerking hebben op de bevalling. Je hebt dan vaak wat meer grip op de omstandigheden. Thuis bevallen is net zo veilig als in het ziekenhuis.

Poliklinische bevalling, zonder indicatie

Ook als je geen medische indicatie hebt, kun je er voor kiezen om in het Sophia ziekenhuis te bevallen. Uiteraard onder begeleiding van één van ons. Dit is een poliklinisch bevalling of een verplaatste thuisbevalling.

Let op; niet alle verzekeraars vergoeden een poliklinische bevalling volledig. Neem dus van te voren even contact op met je zorgverzekeraar. Als je tijdens de bevalling een medische indicatie krijgt (en de zorg wordt overgedragen aan een gynaecoloog), dan wordt de bevalling altijd compleet vergoed.

Als de bevalling zonder complicaties is verlopen mag je, afhankelijk van het tijdstip, na enkele uren weer naar huis.

Poliklinische bevalling, met indicatie

In sommige gevallen is het hoe dan ook beter om onder onze begeleiding in het ziekenhuis te bevallen. Bijvoorbeeld vanwege jouw medische voorgeschiedenis, ervaringen bij een vorige bevalling of medicijngebruik. Maar ook als je bijvoorbeeld zonder lift op de vierde verdieping (of hoger) woont vinden wij het verstandiger om te bevallen in het ziekenhuis.

De kosten voor deze poliklinische bevalling met indicatie worden volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Wij begeleiden je tijdens de bevalling.

Medische bevalling

Als jouw zwangerschap gecontroleerd wordt door een gynaecoloog, dan zal je ook onder zijn of haar begeleiding (of die van klinisch verloskundigen) in het ziekenhuis bevallen.

Zwanger? We ontmoeten je graag in onze praktijk!

Afspraak maken