Als het gaat beginnen...

Belinstructies

Deze instructie is een richtlijn; verloopt het anders of twijfel je, weet dat je altijd mag bellen!!

1. Je hebt weeën

Als je bevalt van je eerste kind, dan bel je ons als je 2 uur lang regelmatige weeën hebt, die elke vijf tot drie minuten terugkomen en minstens een minuut duren. Houdt er wel rekening mee dat de bevalling waarschijnlijk nog maar net is begonnen.

Ben je al eerder bevallen? Ga na of de weeën toenemen in sterkte en in duur. Wanneer dit het geval is, mag je ons bellen als je regelmatige weeën hebt die om de vier tot vijf minuten komen en een minuut lang aanhouden.

Als je weeën hebt voordat je 37 weken zwanger bent moet je ons meteen bellen.

2. Je vliezen breken

Als de vliezen breken moet je letten op het volgende:

  • Is het hoofdje van de baby ingedaald in het bekken?
  • Is het vruchtwater helder of rozig of is het groen/bruin?

Meestal breken de vliezen ’s nachts. Als het hoofdje van de baby is ingedaald en het vruchtwater is helder of iets rozig, dan hoef je ons niet wakker te bellen. Je kunt rustig afwachten tot de weeën komen.

Kijk wel even op de klok hoe laat de vliezen gebroken zijn, gebruik een maandverband (geen tampons!) en probeer daarna nog een paar uurtjes te slapen. Bewaar wat vruchtwater en/of je maandverband zodat wij het kunnen beoordelen. Je kunt ons in de ochtend bellen.

Breken de vliezen overdag? Dan mag je ons direct bellen. Is het vruchtwater groen of bruin? Bel ons dan meteen op, ook in de nacht. Breken de vliezen maar ben je nog niet 37 weken zwanger? Dan moet je ons ook direct bellen.

3. Je hebt bloedverlies

Bel ons als je plotseling helderrood bloed verliest. Alsof je ongesteld lijkt te zijn geworden. Aan het eind van de zwangerschap kun je overigens slijmverlies hebben met iets bloed. Dat is niet alarmerend.

4. Je voelt de baby heel weinig of niet bewegen

Het is verstandig om contact met ons op te nemen als je kindje minder beweegt dan eerder. Let daarbij vooral op de afname van de hoeveelheid bewegingen.

5. Je bent ongerust

Wanneer je ongerust bent, mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Zwanger? We ontmoeten je graag in onze praktijk!

Afspraak maken