Een luisterend oor na een ingrijpende gebeurtenis...

Wat is een miskraam

Een miskraam is het afstoten van een niet levensvatbaar vruchtje tot 16 weken in de zwangerschap. Dit gaat gepaard met bloedverlies en buikpijn. Vlak voor een miskraam kunnen ook zwangerschapsverschijnselen, zoals misselijkheid en gespannen borsten, afnemen.

Soms word je bij de eerste echo geconfronteerd met het nieuws dat het vruchtje niet levensvatbaar is. Dit wordt dan een missed abortion genoemd; je lichaam houdt de zwangerschap nog intact en je hebt geen bloedverlies of buikpijn. Je kunt ook nog steeds zwangerschapsverschijnselen hebben.

Een miskraam is hoe dan ook een flinke klap. Wij proberen je zo goed mogelijk te begeleiden en staan voor je klaar.

Bloedverlies

Bloedverlies tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap komt bij 1 op de 5 vrouwen voor. Dat is schrikken natuurlijk, maar wil niet altijd zeggen dat er een miskraam volgt. In de helft van de gevallen stopt het bloedverlies vanzelf en gaat de zwangerschap gewoon door.

Als je eenmalig een klein beetje bloedverlies hebt, dan kun je nog even afwachten. Blijf je bloedverlies houden en je krijgt er buikpijn bij, dan is de kans op een miskraam helaas groot.

Zwanger? We ontmoeten je graag in onze praktijk!

Afspraak maken