Spiralen plaatsen

Voor het plaatsen van een spiraal kan je (na de bevalling) terecht bij de Kiem! Sharnella, Lisa en Renée zijn hiervoor bevoegd.
Hieronder kort wat belangrijke informatie over de spiraal. Bij vragen mag je gerust contact opnemen met ons.

Hormoonvrij en hormoonhoudende spiraal
Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes:

Hormoonvrij spiraal
Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden.
Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraaltje als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.
Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar.  Uiteraard kan je een koperspiraal ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.
Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies iets toenemen. Raadpleeg de T-Safe website voor een overzicht van de bijwerkingen.

Indien je aanvullend verzekerd bent en in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekeraar dan dien je met een recept het T-Safe spiraaltje af te halen bij de apotheek. Het T-Safe spiraaltje kost € 70,96. De Flexi-T spiralen kosten € 59,-

Hormoonhoudend spiraal
Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van hormoon en doordat het spiraaltje een “vreemd voorwerp” in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong soms onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.
Er zijn twee verschillende soorten hormoonspiralen:

  • de Mirena
  • de Kyleena

Het verschil zit hem in de grootte: de Kyleena is iets kleiner en geeft daardoor ook wat minder hormonen af. Beide spiralen zijn even betrouwbaar en geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. De Mirena voor anticonceptie zelfs voor 8 jaar. Uiteraard kan je de beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena of Kyleena voor een overzicht van de bijwerkingen.
Het hormoon spiraaltje dien je met een recept af te halen bij de apotheek. Het Mirena of Kyleena spiraaltje kost ongeveer € 147,47.
De kosten voor een spiraaltje zal je dus zelf moeten betalen, als je niet aanvullend verzekerd bent. Informeer bij je zorgverzekeraar in welke gevallen je vergoeding voor een spiraaltje krijgt.

Kosten plaatsing
De kosten van het plaatsen van een spiraaltje worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed.

Een enkele keer dien je dit eerst zelf te betalen. Je ontvangt van ons een factuur, die je kunt indienen bij jouw zorgverzekering om te kijken of je het bedrag eventueel vergoed krijgt.

Anticonceptieconsult
gratis

Plaatsing spiraaltje/verwijderen van spiraal
€ 73,35

Kinderwensconsult inclusief verwijderen spiraaltje
€ 119,-

Deze prijzen zijn exclusief het spiraaltje.

Zwanger? We ontmoeten je graag in onze praktijk!

Afspraak maken