Korte tongriem

Na de bevalling kunnen we zien dat je baby een te korte tongriem heeft. Deze kunnen we eventueel klieven in de kraamweek. Onze eigen verloskundigen van de Kiem (Lianne, Sharnella en Lisa) kunnen deze kleine ingreep uitvoeren.

Wat houdt een korte tongriem in?
De tongriem is het vliesje waarmee de tong aan de bodem van de mond vast zit. Bij een kleine groep baby’s is de tongriem te kort. (3-5%) Het betekent dat de tongriem ongebruikelijk strak of kort is, of het loopt door tot aan het puntje van de tong.
Een korte tongriem kan voor verschillende problemen zorgen tijdens de eerste weken na de geboorte en op de lange termijn, zoals:

  • Problemen bij de borstvoeding ( bijvooorbeeld pijn bij voeden, niet goed kunnen aanhappen, niet goed drinken )
  • Problemen bij drinken uit de fles
  • Op latere leeftijd kunnen er o.a. problemen met de spraak ontstaan.

Wat is klieven?
Het klieven van de tongriem is een kleine ingreep. De verloskundige wordt geholpen door de kraamverzorgende of ouder en brengt een spateltje in de mond waardoor de tongriem bloot komt te liggen en de tong beschermd wordt. Deze handeling vinden de meeste baby’s niet prettig en ze huilen dan ook vaak even tijdens de ingreep. Vervolgens geeft de verloskundige één of twee kleine knipjes om de tongriem tot de basis te klieven. Met een gaasje worden eventuele druppeltjes bloed weggeveegd waarna je kind direct opgepakt en getroost kan worden. Onze ervaring is dat kinderen zeer snel weer tevreden zijn en geen nadelen ondervinden van het klieven. Na het klieven mag het kind ook direct weer aan de borst of fles.

Wanneer laat je klieven?
Het klieven kan in de eerste weken na de geboorte gedaan worden, hierna neemt de bloedsomloop toe en zal de ingreep onder narcose bij een chirurg moeten plaatsvinden.

Kosten
Voor het klieven vragen we een kleine bijdrage van € 35,= . Je krijgt van ons een factuur welke je kunt indienden bij je verzekeraar. Niet alle verzekeraars vergoeden deze ingreep.

Zwanger? We ontmoeten je graag in onze praktijk!

Afspraak maken