Informatie maatregelen Coronavirus

Op dit moment heerst er in Nederland een Coronavirus- (COVID 19) pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio zijn er afspraken gemaakt omtrent het Coronavirus. Deze afspraken gelden tot nadere berichtgeving. Graag informeren wij je hierover. Omdat de situatie steeds verandert, veranderen ook adviezen. Houd daarom de social media van onze praktijk in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap
Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden). Ook op deverloskundige.nl vind je informatie.

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. Laat je in alle gevallen testen en blijf thuis totdat de uitslag bekend is. Meer informatie kan je vinden op: rijksoverheid.nl/coronatest. neem bij heftige benauwdheid en hoge koorts contact op met je huisarts.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

– Was regelmatig je handen
– Hoest of nies in je elleboog
– Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
– Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
– Schud geen handen en begroet mensen niet met kussen
– Houd sociale afstand van 1,5 meter

Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de grieppandemie
Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, huisartsen en ziekenhuis.

Update vanaf 26 juni 2021:

We zijn blij te kunnen melden dat we versoepelingen door kunnen voeren!  

De versoepelingen zien er als volgt uit: 

 • Je mag max. 2 personen meenemen naar het spreekuur, mits uit hetzelfde huishouden (partner en/of kind(eren)). Geen andere familieleden of vriendinnen. Indien er geen (betrokken) partner is, is het toegestaan één extern ‘partner’ mee te nemen. Mocht je als partner wel mee komen vragen we je ook echt bewust 1,5 meter afstand te houden tot eventuele andere zwangeren en van ons als verloskundigen.
 • Je hoeft geen neus-mondmasker te dragen tijdens je controle, mocht je dit wel prettig vinden mag dit natuurlijk wel.
 • De controles zullen volledig op de praktijk plaatsvinden. 
 • In het kraambed komen we 2 keer langs en verder in overleg wat nodig/wenselijk is. Overige controles vinden telefonisch plaats. 

Maatregelen die wel van toepassing blijven: 

 • Probeer zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden.
 • Tijdens de bevalling mag (in overleg) één extra persoon aanwezig zijn naast de partner en zorgverleners. 

Om uitval van verloskundigen te voorkomen door besmetting of verplichte quarantaine door nauw contact zullen wij een mondneusmasker en handschoenen dragen. 

Mocht je klachten, behorend bij Covid 19, hebben en een afspraak, neem dan contact op met de assistente. Kom niet naar de praktijk! Na een negatieve Covidtest (PCR via de GGD) mag je wel komen. Een zelftest wordt afgeraden te doen als er sprake is van klachten passend bij Covid 19.  

We zijn er nog niet, maar we gaan de goede kant op. We zijn blij meer mensen te mogen verwelkomen in de praktijk. Samen blijven we er voor gaan. 

 
Met warme groet, 

Verloskundigen en assistentes van Verloskundigenpraktijk De Kiem 

 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
 • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.
 • Als je Corona klachten hebt of positief op Corona getest wordt verwachten we van je dat je ons dat zo snel mogelijk mededeelt. In principe ziek je dit thuis uit en proberen we alle consulten uit te stellen tot je geen klachten meer hebt.
 • Het blijft heel belangrijk dat jullie in alle gevallen contact opnemen als je vragen of klachten hebt. Wacht niet af (omdat het weekend is, of omdat er toevallig geen spreekuur is e.d.) maar bel áltijd met de dienstdoende verloskundige.
 • Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus
Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. We nemen speciale schoonmaakregels in acht en dragen wij een mondneusmasker als we langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand werken. Bijvoorbeeld bij een echo of tijdens de bevalling.

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien. Voor actuele informatie kun je ook op de social media van onze praktijk kijken!

Zwanger? We ontmoeten je graag in onze praktijk!

Afspraak maken