Informatie maatregelen Coronavirus

Op dit moment heerst er in Nederland een Coronavirus- (COVID 19) pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio zijn er afspraken gemaakt omtrent het Coronavirus. Deze afspraken gelden tot nadere berichtgeving. Graag informeren wij je hierover. Omdat de situatie steeds verandert, veranderen ook adviezen. Zeker nu we maatregelen ook weer kunnen verruimen. Houd daarom de social media van onze praktijk in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap
Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden). Ook op deverloskundige.nl vind je informatie.

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

– Was regelmatig je handen
– Hoest of nies in je elleboog
– Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
– Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
– Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
– Houd sociale afstand

Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de grieppandemie
Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, huisartsen en ziekenhuis:

 • De geplande controletijd is weer als gebruikelijk en we bespreken alle vragen en klachten op de praktijk. Wel proberen we dan de 1,5 meter afstand zo goed mogelijk te waarborgen en houden we de hygiënemaatregelen goed in het oog.
 • Alleen de counseling gesprekken (het voorlichtingsgesprek) voor de NIPT, combinatietest en 20 weken echo zijn nog wel telefonisch.
 • Bij de vervolg controles is je partner welkom, maar het advies is wel indien het kan om alleen te komen. Helaas nog nog steeds zónder kinderen. En natuurlijk mogen ze geen klachten hebben.
 • Bij de echo’s zoals groeiecho’s, liggingsecho’s e.d. op de praktijken en in het echocentrum mogen partners ook weer mee. Ook bij de SEO. Wensecho’s zijn weer mogelijk op de praktijk. Het is hier toegestaan maximaal 1 begeleider mee te nemen.
 • We zijn weer gestart met het plaatsen van spiralen, het voorgesprek over de keuze van je spiraal kan telefonisch of wel fysiek plaatsvinden.
 • Verder streven we er nu ook naar om 2 kraamvisite thuis doen. Dit gaat in overleg met jou/jullie. De andere visites doen we, zoals we de afgelopen tijd ook gedaan hebben telefonisch. Mocht het medisch noodzakelijk zijn komen we natuurlijk vaker thuis langs.
 • De 6 weken nacontrole doen we telefonisch; maar indien het medisch noodzakelijk is, kan het gerust op de praktijk.
 • Groepsbijeenkomsten, zoals informatieavonden en Centering Pregnancy-bijeenkomsten worden afgelast, in ieder geval tot nadere berichtgeving.
 • Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel.
 • Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.
 • Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag het kraambezoek ook niet of zo min mogelijk langs te komen en alleen als zij geen klachten hebben.
 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
 • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.
 • Als je Corona klachten hebt of positief op Corona getest wordt verwachten we van je dat je ons dat zo snel mogelijk mededeelt. In principe ziek je dit thuis uit en proberen we alle consulten uit te stellen tot je geen klachten meer hebt.
 • Het blijft heel belangrijk dat jullie in alle gevallen contact opnemen als je vragen of klachten hebt. Wacht niet af (omdat het weekend is, of omdat er toevallig geen spreekuur is e.d.) maar bel áltijd met de dienstdoende verloskundige.
 • Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus
Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien. Voor actuele informatie kun je ook op de social media van onze praktijk kijken!

Zwanger? We ontmoeten je graag in onze praktijk!

Afspraak maken